Voordat iedereen naar Landschapslumen kan kijken op Amsterdam Light Festival, moet er heel veel gebeuren. Al in april hebben we een plan opgesteld, welke werd geselecteerd door een jury. De organisatie van het festival plaatste ons echter op een andere plek dan we in eerste instantie in gedachte hadden; er werd ons gevraagd of we Landschapslumen konden ontwikkelen voor de Henri Polaklaan. Nadat we op locatiebezoek waren geweest en zagen hoe prachtig deze straat eigenlijk is met veel groen en overweldigende architectuur, zijn we hiermee akkoord gegaan. We wisten toen nog niet dat de straat zo’n rijke geschiedenis heeft.

De afgelopen weken zijn we veel in de Henri Polaklaan geweest. We hebben veel met de bewoners gesproken, zijn de buurt gaan verkennen, en we hebben een hele interessante rondleiding in de Burcht van Berlage gehad. Er leven veel verhalen in de straat. Voor de Tweede Wereldoorlog was het rijke joodse straat, en er zat een Joods Portugees ziekenhuis waar veel gebeurt is tijdens de oorlog. Bovendien is het de straat waar de eerste vakbond van Nederland gehuisvest was. Verhalen die we niet kunnen negeren en als inspiratie hebben gebruikt voor de projecties die we laten zien tijdens het festival.

En nu zijn we op het punt dat we de verhalen aan het verwerken zijn tot video projecties (over de betekenissen van de specifieke beelden zullen we binnenkort meer schrijven). Daarvoor zijn we eerst de Henri Polak in gegaan met een beamer, laptop en stroomhaspel met wat testbeelden om onze idee├źn te testen.

Aan de hand van deze test-projecties konden we zien wat wel en niet werkt. Ook konden we na het testen kiezen waar we de projecties gaan plaatsen. Nu we dit weten kan de productie van de video’s beginnen. We werken veel met bewegingen die we voor een greenscreen filmen. We filmen daarvoor dansers en onze eigen armen en handen.

We verwerken de beelden vervolgens en maken nieuwe composities. De blauwe puntjes die je op de arm en hand ziet gebruiken we als referentie om de beweging te kunnen “tracken”, zodat we verschillende vormen als een collage aan elkaar kunnen monteren.

We filmen niet alleen in de studio, maar ook in de straat.

Benieuwd wat dit gaat worden? Vanaf 11 december kan je het zien in de Henri Polaklaan.