Wij ontlenen onze projecties altijd aan de locaties waar we werken. Dat betekent dat we ons laten inspireren door de sfeer en de verhalen van de omgeving. De projecties in de Henri Polaklaan zijn gebaseerd op de rijke geschiedenis van de straat. Vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog is er veel gebeurt, in de straat woonden voornamelijk welgestelde Joodse gezinnen. Met de Burcht van Berlage en het voormalige Portugees Israelitisch Ziekenhuis staan er bovendien twee gebouwen in de straat met een grote historische waarde.

1. Vogel (Henri Polaklaan 25)

Soms kan een klein verhaal of beeld al inspireren. Als je de Polaklaan binnen wandelt zie je bij een van de eerste huizen aan de rechterkant een boom met daarop een zevental vogelhuisjes. Deze huisjes zijn daar geplaatst door een van de bewoners. Zijn beneden buurvrouw wist ons te vertellen dat het helemaal geen zin had. Vogels wonen niet zo dicht bij elkaar, en bovendien, de ingang richt naar het noorden. Veel te koud dus. Wij hebben de huisjes toch een bewoner gegeven. Een vreemde vogel die zo weg is gevlogen uit Artis.

2. Rika Hopper (Henri Polaklaan 17)

Het personage dat vergroeit met de oudste boom in de straat, is gebaseerd op een anekdote over de actrice Rika Hopper. Het verhaal gaat dat zij in de hongerswinter van 1944 er persoonlijk voor heeft gezorgd dat de boom niet om is gekapt voor brandhout. Waarom ze dit heeft gedaan hebben we helaas niet kunnen achterhalen. Tijdens ons onderzoek naar Rika’s leven werden we ontroerd door het verhaal van een man die vertelde dat hij tijdens de oorlog ondergedoken zat en mede dankzij haar de oorlog overleefd heeft. Rika Hopper is getrouwd geweest met acteur Jacques van Hoven die in 1942 om het leven is gekomen in Auschwitz en op nummer 17 heeft gewoond.

3. Klimop van Handen (Henri Polaklaan 11)

Over de Blauwe Regen is een klimplant van handen en armen te zien. De vormen die de handen maken zijn ontleend aan de muurschilderingen die te zien zijn op de bovenste verdieping van het trappenhuis van de Burcht van Berlage (Henri Polaklaan 9). De Burcht van Berlage is het oudste vakbonds-gebouw van Nederland, in 1900 gebouwd voor de Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkersbond (ANDB) van bondsvoorzitter Henri Polak. De 4 symbolen die worden gevormd door de handen staan voor Bewustheid, Eenheid, Offervaardigheid en Standvastigheid.

4. Handen op de Ginkgo bomen (Henri Polaklaan 14)

In de tuin van nr. 14 staan twee prachtige Japanse Notenbomen (Ginkgo bomen). Bomen die dankzij de unieke vorm van hun bladeren symbool staan voor eenheid van tegenstellingen, hoop, liefde, harmonie, magie en een lang leven. Vele kunstenaars zijn geïnspireerd door de Japanse Notenboom; Goethe schreef er zelfs een sonnet over. De handen die geprojecteerd worden op deze bomen zijn ontleend aan een verhaal over de kinderopvang achter het Portugees Israelitisch Ziekenhuis (Henri Polaklaan 6-10). Via de opvang zijn rond de 600 Joodse kinderen ondergebracht in andere families. Zij zijn vormgegeven in de handen die over de boomstammen een spelletje lijken te spelen.

5. Schittering van diamant (volledige straat)

Om de projecties in de tuinen met elkaar te verbinden schijnt er een projectie door de bomen over de (bijna) volledige lengte van de straat. Deze projectie bestaat uit beelden die we hebben gemaakt van het bovenste raampje van de toren van de Burcht van Berlage. Als je goed kijkt zie je dat dit raam de vorm heeft van een diamant. Achter dit raam is soms een roterende lamp te zien waardoor de indruk van een schitterende diamant gewekt wordt. Een schittering die tijdens Amsterdam Light Festival door de hele straat zichtbaar wordt.

Video credits:
Danseres Vogel: Tegest Toonen
Danseres Rika Hopper: Ulrike Doszmann
Handen Blauwe Regen: Julian van Buul, Vincent Vriens
Handen Ginkgo: Ulrike Doszmann, Tegest Toonen
Diamant gefilmd met dank aan: Jan Tielen, de Burcht, Woonzorg Nederland
Wij bedanken alle bewoners in de Henri Polaklaan voor de bijzondere verhalen

Foto’s Vogel, Rika Hopper en Handen: Joost van Dijk
Foto’s Schittering door straat: Suzan Kisters