Voor Amsterdam Light Festival hangen we de apparatuur ruim 3 weken buiten. Daar komt een hoop bij kijken. De beamers mogen niet bevriezen of oververhitten, de projecties moeten op de juiste tijd aan en uit gaan, de behuizingen moeten bestemd zijn tegen regen, en de bomen waarin alles wordt opgehangen mogen niet beschadigd worden.

Omdat de bestaande oplossingen niet voldeden aan onze wensen of we simpelweg veel te duur vonden, zijn we gaan werken aan een eigen product om de beamers buiten in op te kunnen hangen. Deze behuizingen gaan we voor het eerst op Amsterdam Light Festival gebruiken en worden bij succes doorontwikkeld voor verkoop en verhuur.

De techniek proberen we altijd te verstoppen in behuizingen die kleuren bij het landschap. We gaan daarom nu experimenteren met metaal dat een mooie bruine roestlaag gaat krijgen de komende weken.

Beeldjutters ontwikkelde de beamerbehuizingen in samenwerking met Dirk en Bart van Connex Innovations en Geert Jan van Ouwendorp.

Ieder concept begint met een idee en een schets op papier.

De volgende stap: prototype maken. In een computerkast. En ja, als je wilt testen of de beamer warm blijft dan zet je hem toch gewoon in de koelkast?



Naast de beamers zit er meer in de kasten. De video en audio worden uitgestuurd door Raspberry Pi computers. Ook zit er een Arduino in de kasten die op de juiste tijden de beamer aan/uit zet en de temperatuur in de kasten monitort. Met een verwarmingsmat en ventilatoren kan de temperatuur geregeld worden.

Tot diep in de nacht wordt er door Vincent en Geert Jan geprogrammeerd op de Arduino’s en Raspberry Pi’s.

Ondertussen wordt er ook gewerkt aan houten behuizingen voor de speakers, wordt er een stroomplan overlegd met de festivalorganisatie, zijn er gesprekken met met groenbeheer van de gemeente Amsterdam, en wordt er door Connex Innovations gewerkt aan de technische tekening voor de beamerbehuizing. De instellingen van de beamers worden ook vast getest en nieuwe lampen worden besteld.

Nu we alles getest hebben kan de productie beginnen. Wanneer de onderdelen zijn gearriveerd kunnen we de behuizingen dan eindelijk assembleren.






De behuizingen zijn klaar voor gebruik. De laatste regels code worden geprogrammeerd.


Beamerbehuizingen: Beeldjutters, Connex Innovations, Geert Jan van Ouwendorp
Programmeren Arduino en Raspberry Pi: Beeldjutters, Geert Jan van Ouwendorp
Behuizing speakers: Studio Denkers, Mark Reuvers, Rik van Stegeren